
Otomotiv Mühendisleri Derneği olarak Gazi Üniversitesi teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü ile birlikte düzenlediğimiz 1. Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Bilimi ve Teknolojisi sempozyumu (ISASTECH-2019) 5-6 Eylül tarihlerinde Ankara’da Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde yapılmıştır. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlaya açılışta Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Otomotiv Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. H. Serdar YÜCESU, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan SÖZEN ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR birer konuşma yapmışlardır.
Prof. Dr. H. Serdar YÜCESU yaptığı konuşmasında Otomotiv Mühendisliği eğitiminin kapsamından bahsederek otomotiv mühendisliği eğitiminin makine mühendisliği eğitimi ile yaklaşık %70 benzerlik gösterdiğini, otomotiv mühendislerinin makine mühendisinin otomotiv alanında ihtisaslaşmış mühendisler olduğunu belirtmiştir. Ayrıca sektörün otomotiv mühendislerini istihdam etmesinin verimlilik açısından önemli olduğunu ve otomotiv mühendislerinin sektöre çok önemli katkılar sağlayacağını ifade etmiştir. Derneğimizin kuruluş amacı ve faaliyetlerinden de bahsetmiştir.
YÜCESU konuşmasında derneğimizin Amerika’da bulunan Society of Automotive Engineers (SAE) ile ilişkilerini geliştirdiğini, aynı zamanda SAE üyesi ve bir derginin editörü olan derneğimiz yönetim kurulu üyesi Howard Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı sayın Prof. Dr. Nadir YILMAZ’ın ilişkilerimizin gelişmesi noktasında çok önemli katkılar sunduğunu, ISASTECH 2019’a SAE’nin yayıncısı olduğu 12 dergi ile destek sağladığını, ayrıca “memorandum of understanding” (işbirliği için mutabakat belgesi) imzalanmasının söz konusu olduğunu, bu konu ile ilgili çalışmanın SAE tarafından yürütüldüğünü ifade etmiştir.
Daha sonra Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan SÖZEN yaptığı konuşmasında fakültede yapılan eğitimden bahsederek, otomotivin önemini vurguladıktan sonra sempozyumun ülkemize hayırlı olmasını dileyerek başarılar dilemiştir.
Sempozyumun açılış konuşmalarından hemen sonra “Otomotivin Geleceği” konulu bir panel düzenlenmiştir. BELKA A.Ş. Genel Müdürü Dursun ÇİÇEK, MAN TÜRKİYE A.Ş. Otobüs Geliştirme Müdürü Hüseyin ÇAVDAR, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Temel Mühendislik Bölüm Müdürü Şamil AKASLAN ve TOFAŞ Araştırma ve İleri Teknoloji Müdürü Kadir CERAN’ın panelist olarak katıldığı panelin moderatörlüği Teknoloji fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duran ALTIPARMAK tarafından yapılmıştır. Panelistler toplu taşımada elektrikli araçlar ve AB uygulamaları, Otomotivde AR-Ge ve yeni trendler, Savunma sanayi ve Otomotiv sektörü konularında sunumlar yaparak katılımcıların sorularını cevaplamışlardır.
Sempozyumda 41 üniversiteden 74, 14 sanayi kuruluşundan 23 bildiri olmak üzere toplam 97 bildiri sunulmuştur. Sempozyumda üniversitelerden 212, sanayi kuruluşlarından ise 41 katılımcı olmak üzere toplam 253 katılımcı yer almıştır. Sempozyuma altı farklı ülkeden (ABD, Çin, İran, Azerbaycan, Kuveyt ve Almanya) katılım sağlanmıştır.
6 Eylül Cuma günü tüm oturumların tamamlanmasının ardından bir değerlendirme ve kapanış oturumu yapılmıştır. Kapanışta dernek başkanımız Prof. Dr. H. Serdar YÜCESU Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan SÖZEN’e sempozyuma yaptığı katkılardan dolayı bir teşekkür belgesi ile bir plaket taktim etmiş, Prof. Dr. Adnan SÖZEN’de paneli yöneten derneğimiz yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Duran ALTIPARMAK ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür belgelerini takdim etmiştir.
Otomotiv Mühendisliği Derneği olarak sempozyuma sponsorluk desteği veren Meklas Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk ÇELİK’e, Ağasan Makina Kalıp Aparat San. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı sayın Mürsel KOCAAĞA’ya, Karcan Kesici Takım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Sayın Ümit GEZER’e ve Magnum Mühendislik yöneticisi sayın Faruk MERT’e, panel davetimizi kabul eden sayın panelistlere, ayrıca sempozyuma ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan SÖZEN’e ve emeği geçen herkese teşekkürü borç biliriz.
Otomotiv Mühendisleri Derneği