
ULUSLARARASI STANDART EĞİTİM SINIFLANDIRMASI (ISCED)
Otomotiv Mühendisliği Alanı-Motorlu Taşıtlar, Gemiler ve Uçaklar
Uluslararası Eğitim Standardı Sınıflandırması (ISCED), ulusal eğitim karşılaştırılabilir istatistiklerin toplanması, derlenmesi ve analiz edilmesi için bir çerçevedir. ISCED, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ekonomik ve Sosyal Ailesinin üyesidir. Sınıflandırmalar ve eğitim programları ve ilgili nitelikleri eğitim seviyelerine ve alanlarına göre düzenlemek için referans sınıflandırmadır. İlk olarak 1970’lerin ortalarında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından geliştirilen ISCED, 2011 ve 2013 yıllarını içeren birkaç kez revize edilmiştir.
2011’deki revizyon, öncelikle programların eğitim seviyelerindeki değişikliklere odaklanmış (ISCED-P) ve ilk kez, niteliklere dayanan eğitim kazanma seviyelerinin bir sınıflandırmasını ortaya koymuştur (ISCED-A). 2013 revizyonu eğitim ve öğretim alanlarına odaklanmıştır (ISCED-F). ISCED revizyonları uluslararası anlaşmanın ürünü değildir ve UNESCO Üye Ülkeleri Genel Konferansı tarafından resmen kabul edilir.
ISCED Eğitim ve Öğretim Alanlarının sınıflandırılması 2013 revizyonu ayrıntılı alanlarının her birinin konu içeriğini açıklamaktadır (ISCED-F 2013). Mümkün olan her açıklama, her bir alana ait konulara ve diğer alanlara dahil olan bazı sınır durumlarına örnekler verir. Bu tür istisnalar, özellikle iki alanın içeriğinin benzer olduğu durumlarda bir alanı diğerinden daha iyi ayırt etmeye yardımcı olur.
ISCED-F 2013’te konuların ve alanların alfabetik ve sayısal listeleri bulunur. Bu listeler alan açıklamalarında kendisinden daha fazla konuya örnek içerir. Tüm olası alan kodlarının ve bunların sınıflandırma hiyerarşisindeki yerlerinin bir özeti de dahil edilmiştir.
ISCED-F 2013 sınıflandırmasında tüm mühendislik alanları 07 kodlu “Mühendislik, İmalat ve İnşaat” başlığı altında toplanmıştır. Otomotiv sektörünün tümü ise 716 kodlu Motorlu Taşıtlar, Gemiler ve Uçaklar başlığı altında yer almıştır.
07 Mühendislik, İmalat ve İnşaat
071 Mühendislik ve mühendislik ticareti
0716 Motorlu taşıtlar, gemiler ve uçaklar
Motorlu taşıtlar, gemiler ve hava taşıtları, hafriyat ekipmanı ve tarım makineleri, gemiler, trenler ve uçaklar dahil olmak üzere motorlu taşıtlardaki arızaların teşhisi, geliştirilmesi, üretilmesi, bakımı, teşhisi, onarımı ve servisidir. Tipik, hem metal yapılarda hem de motorlarda yapılan çalışmaların birleşimidir.
Aşağıdaki ana içeriğe sahip programlar ve nitelikler burada sınıflandırılır:
Uzay Mühendisliği
Uçak Mühendisliği
Uçak bakımı
Otomotiv elektrik sistemleri
Otomotiv Mühendisliği
Havacılık elektroniği
Karoseri imalatı
Gemi Mühendisliği
Motosiklet mühendisliği
Panel Onarımı
Gemi yapımı
Tren onarımı ve bakımı
Araç yapımı ve onarımı
Araç vernikleme / boyama
Dahil edilenler
Taşıt elektrik sistemlerinin incelenmesi buraya dahil edilmiştir. (Aşağıda 0713 kodlu Elektrik ve enerji alanında istisnalar kısmında ise hariç tutulmuştur.)
İstisnalar
Motorsuz araçların üretilmesi ve onarılması çalışması bu ayrıntılı alanın dışında tutulur ve 0715 “Mekanik ve metal işleri” (örneğin bisikletler) veya 0722 “Malzemeler (cam, kağıt, plastik, ahşap)” (örn. Motorsuz tekneler) dahil edilmiştir.
0713 Elektrik ve enerji
İstisnalar
Taşıt elektrik sistemlerinin incelenmesi bu ayrıntılı alanın dışında tutulur ve 0716 “Motorlu taşıtlar, gemiler ve uçaklar” ayrıntılı alanına dahil edilir.
KAYNAK
International Standard Classificatıon of Educatıon (ISCED), Fields of education and training 2013 (ISCED-F 2013) –Detailed field descriptions, ©UNESCO-UIS 2015, ISBN 978-92-9189-179-5, Ref: UIS/2015/INS/6, DOI http://dx.doi.org/10.15220/978-92-9189-179-5-en