Yerli Elektrikli Otomobil TOGG Satışa Sunuldu

Ülkemizin önde gelen kurumlarından Anadolu Grubu, BMC, Türkcell, Zorlu Holding ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ortaklığı ile 25 Haziran 2018’de TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) kurulmuştur.

TOGG’un kuruluş amacı fikri ve sınai mülkiyeti tamamen Türkiye’ye ait küresel bir teknoloji markası ortaya çıkarmak ve Türkiye’nin mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak olarak belirlenmiştir.

Herkesin kullanımına açık ve erişebilir bir mobilite ekosisteminde üst düzey teknolojileri bir araya getirerek otonom, bağlantılı ve akıllı taşıtlar geliştirilmesi, bu ekosistem sayesinde zararlı emisyon üretmeyerek temiz bir geleceğe katkıda bulunulması ve geniş kitlelerin hayatının kolaylaştırılması hedeflenmiştir.

TOGG’un CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş tarafından “Mart (2023) sonunda akıllı cihazımız T10X’i ilk olarak ülkemizde piyasaya sürüyoruz. 2030 yılına kadar pazardaki farklı ihtiyaçlara cevap verecek toplamda beş farklı gövde tipinden oluşan bir portföyümüz olacak. TOGG, önümüzdeki 15 yıllık süreçte GSYİH’mize 50 milyar Euro, cari işlemler açığımıza 7 milyar Euro katkı sunacak, 5 bin kişiye doğrudan olmak üzere toplamda 20 bin kişiye istihdam sağlayacak.” şeklinde ifade etmiştir.

TOGG’un ilk satışları için ön teklif toplanmış, vatandaşlarımız tarafında yoğun başvuru yapılmış ve araç alımı için hak sahipleri kura ile belirlenmiştir. Togg T10X için ön sipariş sahipleri belli oldu. Türkiye’nin otomobili TOGG’un T10X modeli, 29 Mat 2023 tarihinde Noter çekilişi ile sahiplerini buldu. 2023 yılı içerisinde 20 bin araç sahiplerine teslim edileceği belirtilmiştir. TOGG’un ilk siparişini veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ise 3 Nisan’da törenle araçları teslim edilmiştir.

Ülkemizde sanayileşme ve teknoloji üretimi açısından önemli bir aşama olarak düşünülen TOGG’un başarısını tebrik ediyoruz. Ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

TOGG’un Enerji Maliyeti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 1 Nisan 2023 itibarıyla belirlediği yeni fiyatlara göre, 240 kWh’ın üzerinde enerji tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2,21 TL, işyerleri için ise tarife 1 kWh başına 3,78 TL olarak belirlenmiştir.

Bu fiyatlandırmaya göre, TOGG’un 52,4 kWh (314 km menzil) bataryaya sahip versiyonu evden 115,8 TL (037 TL/km), işyerinden 198 TL (0,63 TL/km) maliyetle bataryasını şarj edebiliyor. Aracın TOGG’un hızlı şarj istasyonu Trugo’dan şarj olma maliyeti ise 418,6 TL’ye (1,33 TL/km) ulaşıyor. TOGG’un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL’ye (0,37 TL/km), işyerlerinden 334,5 TL’ye (0,64 TL/km) ve hızlı şarj istasyonu Trugo’dan 707,1 TL’ye (1,35 TL/km) bataryasını tam kapasite şarj edebileceği belirtilmektedir.

TOGG CEO’su Mehmet Gürcan KARAKAŞ’ın mesajı

Değerli paydaşlarımız,

Hedefimize giden yolda beş yıl önce Türkiye’mize verdiğimiz sözü yerine getirerek, ilk akıllı cihazlarımızı mart ayı itibarıyla kullanıcılarımızla buluşturmaya başlıyoruz. Bu son derece iddialı, zorlu ve keyifli yolculukta bize güvenerek eşlik ettiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.

“Bir otomobilden fazlası” için yola çıktığımızda iki stratejik hedefimiz vardı. Birincisi, küresel boyutta rekabet edebilir ve fikri mülkiyeti Togg’a, Türkiye’mize ait bir mobilite teknoloji markası geliştirmek. İkincisi, kullanıcıyı merkeze alarak akıllı cihazımız, dijital deneyim platformumuz ve temiz enerji çözümlerimiz etrafında, herkes için erişilebilir ve herkes tarafından geliştirilebilir bir mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak.

Geride bıraktığımız beş yılda planlarımız doğrultusunda emin adımlarla ilerledik. Akıllı cihazımızı kullanıcı odaklı (user-centric), akıllı (smart), empatik (emphatic), bağlantılı (connected), otonom sürüşe hazır (automated), paylaşımlı (shared) ve elektrikli (electric) olarak tanımladık ve her türlü tasarımı, ürün geliştirmeyi de bu şekilde oluşturduk. Bu özelliklerimizi temsil eden USECASE Mobility® kavramını tüm dünyaya anlatıp, tescilli markamız haline getirdik.

Akıllı cihazımızı geliştirmeye beyaz sayfadan başladık, ön gösterim araçlarımızı ürettik ve Aralık 2019’da proje lansmanımızı gerçekleştirdik. Avrupa’nın en temiz teknoloji kampüsünü inşa ederek, 29 Ekim 2022’de seri üretime hazır hale getirdik. Enerji depolama teknolojilerinde Farasis Energy Inc. ile %50-50 ortaklıkla kurduğumuz Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Çözümleri Teknolojileri San. Tic. A.Ş. ile hücre teknolojisi dahil batarya teknolojilerine yatırım yapmaya başladık. Trugo Akıllı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurarak, 81 ilde ilk etapta 1000 adet hızlı şarj cihazının kurulumlarına başladık. Kullanıcılarımızın Togg deneyimini uçtan uca kesintisiz yaşayabilecekleri ve doğrudan bizim yöneteceğimiz fiziki temas noktalarımız ile sabit ve mobil servis noktalarımızı da devreye alıyoruz.

Ülkemizin ve dünyanın kendi alanlarında en iyileriyle yaptığımız iş birlikleriyle, mobilite deneyimini yeniden tanımladık. Mobiliteyi A noktasından B noktasına gitmekten öteye taşıyan, dijital deneyim platformumuz Trumore’u CES 2023’te (Tüketici Elektroniği Fuarı) tanıttık.

Kişiselleştirilmiş rota önerileri ile kullanıcıyı gezdiren, kesintisiz ödeme ve ödül deneyimleri ile kullanıcıya kazandıran, oyunlaştırma yoluyla kullanıcıların günlük yaşamını keyifli hale getiren ve iş birlikleri ile sürekli gelişen dijital platformumuzda kendi alanlarında en yüksek kalite standartlarına ve başta kişisel verilerin korunması olmak üzere ilgili mevzuatlara tam uyumlu ürün ve hizmetler sunarak, tüm kullanıcılarımızın memnuniyetini sürekli kılmayı amaç ediniyoruz.

Biz doğuştan yeşil ve sürdürülebilir bir markayız. Veriye dayalı iş modelimiz, bir teknoloji şirketi olarak geliştirdiğimiz mobilite ve akıllı yaşam çözümlerimiz, çevreci ve güvenli blok zinciri alt yapısı ile ördüğümüz ekosistemimiz, sürdürülebilirlik temeliyle yükseliyor.

Mart sonunda akıllı cihazımız T10X’i ilk olarak ülkemizde piyasaya sürüyoruz. 2030 yılına kadar pazardaki farklı ihtiyaçlara cevap verecek toplamda 5 farklı gövde tipinden oluşan bir portföyümüz olacak. Togg, önümüzdeki 15 yıllık süreçte GSYİH’mize 50 milyar avro, cari işlemler açığımıza 7 milyar avro katkı sunacak, 5 bin kişiye doğrudan olmak üzere toplamda 20 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Bu sene de bir teknoloji markası olarak ülkemizi temsil ettiğimiz, dünyanın en büyük teknoloji markalarının buluştuğu CES’te (Tüketici Elektroniği Fuarı) “bir otomobilden fazlası” yaklaşımımızla 3200’den fazla katılımcı marka arasında 4üncü olmanın gururunu yaşadık.

Yeniliğe yolculuğumuzda yanımızda olduğunuz için teşekkür ederiz.

Hep birlikte, daha iyiye…

(https://www.togg.com.tr/about)

Otomotiv Mühendisleri Derneği olarak TOGG’un ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. TOGG’un kısa sürede dünya otomotiv sektörünün en önemli markalarından biri olacağına inanıyoruz. TOGG’un milletimize kazandırdığı özgüven duygusuyla yüksek teknoloji gerektiren diğer alanlarda da söz sahibi markalar ve ürünler geliştirilmesine vesile olacağını düşünüyoruz.